Bedenktijd. Hoe zit dat?

20 juli 2021

Hoera!! De koper en de verkoper hebben beide de koopovereenkomst van de woning ondertekend. De koop is nu een feit. Als verkoper wil je dan het liefst de fles champagne opentrekken, máár: wacht hier mee tot de bedenktijd voorbij is. De koper kan zich nog bedenken en de koop ontbinden! Dankzij de wettelijke bedenktijd EN eventuele afgesproken ontbindende voorwaarden.

Een koper heeft een wettelijke bedenktijd van 3 DAGEN. Gedurende deze 3 dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden. Dus wordt je ’s nachts zwetend wakker en heb je spijt? Dan kun je er gewoon onder uit.

Wat zijn de regels bij de bedenktijd?

De 3 dagen bedenktijd gaan in om middernacht, om 0.00 uur, op de dag waarop de KOPER een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Ook wanneer de koper de eerste partij is die tekent, dient hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst te hebben ontvangen voordat de bedenktijd ingaat.

Van deze 3 dagen moeten er 2 dagen werkdagen zijn. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag, dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende dag die dat niet is. Het kan dus zijn dat de bedenktijd 4 of 5 dagen wordt of soms nog langer.

Als de koper een beroep wil doen op de bedenktijd, moet hij ervoor zorgen dat de ONTBINDINGSVERKLARING de verkoper vóór het verstrijken van de 3 dagen termijn heeft bereikt.

Goed om te weten: de bedenktijd geldt NIET voor de verkoper en niet voor de koper die het object zakelijk koopt. Bij nieuwbouw is de bedenktijd langer, tussen de 3 en 7 dagen.

Wanneer de verkoper de handtekening (en) heeft gezet, is de koop bindend. Het is dus verstandig om z.s.m. je koopovereenkomst te ondertekenen, zeker wanneer er veel animo is voor de betreffende woning.

NB: Er zijn nog een aantal situaties waarmee je de koop als koper kunt ontbinden, los van de bedenktijd. Daarover vertel ik een andere keer.

Dus is de koopovereenkomst door beide partijen getekend en de koper heeft een exemplaar ervan ontvangen … DAN gaat de bedenktijd in van 3 dagen!

Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar je droomhuis. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Ik help je graag!

Categorieën: Nieuws

Laatste items

  • Bedenktijd. Hoe zit dat?

    Hoera!! De koper en de verkoper hebben beide de koopovereenkomst van de woning ondertekend. De koop is nu een feit. Als verkoper wil je dan het liefst de fles champagne opentrekken, máár: wacht hier mee tot de bedenktijd voorbij is. De koper kan zich nog bedenken en de koop ontbinden! Dankzij de wettelijke bedenktijd EN…

    Lees verder »